12.C

Az utolsó év terjedelmesebb olvasmányaival jelentkezem. Igyekeztem maximalizálni a hatás/terjedelem arányt, illetve az érettségi tételsorhoz (Irodalomtételek 2020) optimalizáltam a listát.

Szeptemberben Balzac regényével kezdünk, a Goriot apóval: a Bourbon-restauráció idején Párizsba kerülő vidéki fiatalember, Rastignac történetében vizsgáljuk, miként követi a romantika poétikáját a realizmusé; irodalmiságán túl miképp bukkannak fel benne a később megszülető társadalomtudományok, így például a szociológia vagy a kulturális antropológia csírái.

Ezt követően, reményeim szerint még szeptemberben sorra kerül Az ember tragédiája, a kései magyar romantika világdrámája.

Októberben Ibsen realista korszakából a Babaszoba (címváltozata Nóra) következik egy polgári házaspár karácsonyával, majd az orosz irodalmi groteszk alapvető jelentőségű elbeszélése Gogoltól, A köpönyeg.

November táján visszatérünk Ibsenhez, szimbolista korszakából A vadkacsa (Ibsen, A vadkacsa) kerül sorra, hogy lehessen majd választani az érettségin. Súlyos darabbal fordulunk a télre: Az átváltozással, Kafkától.

Decemberben Édes Anna.

Januárban tárgyaljuk Ottlik Iskoláját; ez a leghosszabb az összes közül, ezért időzítjük a téli szünet utánra.

Februárban az abszurd dráma kulcsműve, Beckett Godot-ra várvája (Beckett, Godot-ra várva) várható.

A pillanatnyilag utolsónak tervezett darab Térey Jánostól az Asztalizene.

Az első kettőhöz, a Goriot-hoz és a Tragédiához rövidesen adok segédanyagot.

szeptember Balzac, Goriot apó
Madách, Az ember tragédiája
október Ibsen, Babaszoba (Nóra)
Gogol, A köpönyeg
november Henrik Ibsen, A vadkacsa
Franz Kafka, Az átváltozás
december Kosztolányi Dezső, Édes Anna
január Ottlik Géza, Iskola a határon
február Samuel Beckett, Godot-ra várva
március Térey János, Asztalizene