12.C A Madách-kastély, Viki képein

Viki a nyáron Alsósztregován járt, a Madách család kastélyában; gondolt ránk, így valamelyest részesülhetünk élményeiből az általa készített képekkel, kommentárjaival.

Az épület:

1

A számtalan érdekes dolog közül, ami itt található, valamiért ez a kis fiatal tölgyfa a kedvencem, amelyet a Madách és Arany közötti barátság emlékére ültettek két éve:

A hálószoba, illetve a közeli barátok, rokonok fogadására szolgáló helyiség; na meg persze ebben a szobában íródott Az ember tragédiája:

(Sajnálattal hallottam, hogy a bútorzat már nem eredeti, ugyanis azt Budapestre szállították. Ezt kicsit érdekesnek tartom – már csak Az ember tragédiája miatt is, ugye –  Alsósztregován: itt írta, de nem ennél az asztalnál, Pesten pedig: ennél az asztalnál írta, csak nem itt… na mindegy).

A szobában az egyetlen eredeti tárgy egy koponya. Állítólag kalaptartóként funkcionált; de elmesélték, hogy Madách kifejezetten érdeklődött a frenológia iránt (csakúgy, mint Balzac 🙂 ) tehát valamilyen szinten ezt is szimbolizálja:

4

A családi levéltár, melynek levelei szintén Budapesten találhatók (szemben a falon pedig a család címere):

5

A baráti összejövetelek helyszíne és az előadóterem (melyben a zongora eredeti, és a fölé akasztott képek pedig Madách keze munkái):

A kiállítás innentől kezdve kifejezetten Az ember tragédiáját helyezi előtérbe. Ahogy belépünk az első szobába a tudás és az öröklét fája fogad bennünket. Egyikben a mű vázlatának kézirata, másikban pedig egy Biblia található:

Minden szín külön meg van jelenítve egy-egy jellemző tárggyal, ezek közül néhány:

Az a bizonyos mondat:

9

A műhöz több alkotó is készített illusztrációt, közülük néhány:

És végül: a kastély közelében található két síremlék (a hamvai jelenleg a másodikban vannak):

Köszönjük, Viki!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s